آداب و رسوم جشن سال نو در کشورهای مختلف؛ از اوشوگاتسوی ژاپن تا واسیلوپیتای یونان

به گزارش وبلاگ کلاس 6، سال نو میلادی در سراسر دنیا با سنت ها و آیین های متنوعی همراه است که هر کدامشان بازتابی از فرهنگ بومیان کره زمین را در بر میگیرند.

آداب و رسوم جشن سال نو در کشورهای مختلف؛ از اوشوگاتسوی ژاپن تا واسیلوپیتای یونان

در سراسر جهان، جشن های سال نو میلادی با آیین های مختلفی مانند انواع کنسرت ها، رژه ها، جشن های خیابانی، میهمانی ها و دورهمی ها برگزار می گردد و با طبخ و سرو انواع غذاهای سنتی، آتش بازی، هدیه دادن، شادی و خنده همراه است. سال نو فرصتی است تا افراد، عادات و سبک زندگی خود را اصلاح نمایند و برای سال پیش روی شان آرزوها و اهداف والاتری بسازند.

سال نو میلادی با کریسمس فرق دارد. جشن کریسمس بزرگداشت تولد حضرت عیسی است، در 25 دسامبر برگزار می گردد و مناسبتی مذهبی و دینی به شمار میرود؛ اما جشن سال نو میلادی در 31 دسامبر و 1 ژانویه به مناسبت آغاز سال نو است.

آداب و رسوم جشن سال نو میلادی در کشورهای مختلف جهان:

  • اسپانیا
  • ایتالیا
  • برزیل
  • آلمان
  • ژاپن
  • آمریکا
  • فرانسه
  • فیلیپین
  • مکزیک
  • یونان
  • کره جنوبی
  • هندوستان
  • دانمارک

اسپانیا

یکی از معروف ترین آداب شب سال نو در اسپانیا مراسم دوازده انگور خوش شانسی (Las Doce Uvas de la Suerte) است. طبق این رسم افراد با شنیدن هر یک از 12 ضربه زنگ ساعت، یک دانه انگور می خورند. عدد 12 برگرفته از دوازده ماه سال و هر دانه انگور نمادی از خوش شانسی و موفقیت است . این سنت در دهه 1890 میلادی آغاز شد و کشاورزان منطقه آلیکانته (Alicante) برای فروش محصولات اضافه خود این ایده را مطرح کردند. اکنون این مراسم در سراسر کشور و حتی در بعضی از کشورهای آمریکای لاتین نیز رایج است.

ایتالیا

شام شب سال نو در ایتالیا، عدس است. شکل گرد و کوچک عدس به سکه شباهت دارد و ایتالیایی ها باور دارند که خوردن عدس در شب سال نو، ثروت و رفاه مالی و خوش شانسی و خوشبختی را در سال نو به خانه و سفره آنان دعوت می نماید.

از دیگر سنت های مرسوم در این شب ویژه، پوشیدن لباس قرمز است. قرمز به عنوان نمادی از عشق و شجاعت شناخته می گردد و اعتقاد بر این است که پوشیدن آن در شب سال نو باعث ایجاد مهر و محبت و موفقیت خواهد شد.

برزیل

برزیلی ها در آخرین شب از هر سال میلادی، لباس سفید می پوشند و به همراه دسته گل هایی زیبا به ساحل می روند. این آیین ریشه در باورهای آفریقایی دارد و بر تن کردن لباس سفید، نمادی از صلح و آغازی تازه برای زندگی در سال نو است.

طبق این سنت، مردم به دریا می روند، از روی هفت موج می پرند و هفت آرزو را برای برآورده شدن در سال نو زندگی شان، به عظمت و شکوه امواج دریا می سپارند. بعلاوه گل هایی را که با خود آورده اند به الهه دریا یمانجا تقدیم می نمایند تا برایشان خوش شانسی و اقبال نیک بفرستد.

آلمان

سنت مرسوم آلمانی ها در شب سال نو میلادی ریختن سرب (Bleigießen) نام دارد. طبق این آیین، موم یا سرب ذوب شده را در آب سرد می ریزند و شکل ایجاد شده از موم منجمد را برای هم تفسیر می نمایند. به عنوان مثال اگر موم شبیه به دایره باشد نماد سکه، پول و ثروت است و اگر شبیه به قلب باشد، عشق و رابطه ای عاشقانه را بشارت می دهد.

علاوه بر این، آلمانی ها علاقه زیادی به مهمانی های بزرگ و آتش بازی دارند. بسیاری از آن ها شب سال نو را با خانواده، دوستان و عزیزان خود سپری می نمایند و با آن ها به جشن های خیابانی می پیوندند. خوردن غذاهای سنتی مثل سوسیس و کلم ترش نیز از دیگر رسوم محبوب این شب در آلمان است.

ژاپن

در ژاپن جشن سال نو اوشوگاتسو (Oshogatsu) نام دارد و با آداب و رسوم خاصی برگزار می گردد. در آخرین شب هر سال میلادی، معابد بودایی 108 بار ناقوس را به صدا درمی آورند تا احساسات منفی و گناهان سالی که گذشته را از مردم و جامعه پاک نمایند و خیر و صلح را جایگزین شر و رنج قرار دهند.

در میان بوداییان، عدد 108 هم تعداد مصیبت ها و گناهانی است که 6 اندام حسی (چشم، گوش، بینی، زبان، بدن و فکر) می توانند مرتکب شوند و هم به این معنا است که بشر 108 مزاحم در برابر خواسته هایش دارد که به صدا درآمدن زنگ معبد باعث می گردد این عناصر ضد انسان از آرزوها جدا شوند.

غذا بخش مهمی از جشن سال نو در ژاپن است. اوسچی ریوری (Osechi-ryori) غذای به خصوصی است که عصر آخرین شب سال کهنه تهیه شده و در سه روز اول سال نو خورده می گردد. هرکدام از انواع مواد غذایی که در طبخ آن استفاده می شوند نمادی از آرزوهای خوب برای سال نو هستند؛ مثلا میگو نماد عمر طولانی و لوبیا نماد کار سخت است . اوسیچی در ظروف چند لایه خاصی به نام جون باکو سرو و بسیار زیبا تزیین می گردد .

از دیگر تشریفات جشن سال نو در ژاپن، نظافت منازل و دیزاین ورودی خانه ها با چوب بامبو است.

آمریکا

یکی از مشهورترین جشن های سال نو میلادی در سراسر جهان، فرود توپ کریستالی در میدان تایمز نیویورک (Times Square) است. این سنت از سال 1907 میلادی آغاز شد و اکنون میلیون ها نفر در سراسر جهان به وسیله تلویزیون یا شرکت در این رویداد، آن را مشاهده می نمایند.

علاوه بر این، مردم در سراسر آمریکا با آتش بازی، مهمانی های بزرگ و آوازخوانی، جشن و شادی برگزار می نمایند. سرود معروف شب سال نو (Auld Lang Syne) نیز به طور گسترده اجرا می گردد.

فرانسه

در فرانسه شب سال نو با عنوان سیلوستر یکم (Réveillon de la Saint-Sylvestre) شناخته می گردد و با ضیافتی مفصل همراه است. غذاهایی مانند صدف، اردک، دسرهای فرانسوی و... بخش مهمی از این جشن ها هستند. خانواده ها و دوستان دور هم جمع می شوند تا با خوردن غذاهای لوکس، خنده و شادمانی به استقبال سال نو بروند.

از دیگر رسم های رایج این شب در فرانسه، بوسیدن زیر شاخه گیاه دارواش (mistletoe) است که نمادی از خوش شانسی و عشق محسوب می گردد. آتش بازی و جشن های خیابانی به ویژه در پاریس و اطراف برج ایفل، نیز از مهم ترین رویدادهای شب سال نو میلادی هستند.

فیلیپین

در فیلیپین مردم معتقدند که شکل دایره نماد پول و ثروت است. آنان لباس های خال خالی می پوشند و 12 نوع میوه گرد روی میز شام می چینند. انداختن سکه در گوشه های خانه برای جذب پول و خوشبختی، یکی از آداب ضیافتشان است. فیلیپینی ها در آخرین شب سال میلادی با وسایل مختلفی مانند بوق، ظروف فلزی، آتش بازی و... سروصدا ایجاد می نمایند تا ارواح شیطانی را دفع و خوش اقبالی را به سال نوشان دعوت نمایند.

مکزیک

مردم مکزیک در شب سال نو علاوه بر خوردن 12 دانه انگور، به پیش بینی آینده نیز می پردازند. آنان تخم مرغی را می شنمایند و در آب می ریزند و از اشکال حاصل شده، احوالات سال آینده شان را حدس می زنند.

بعلاوه مرسوم است کسانی که آرزوی سفر دارند، در شب سال نو چمدان هایشان را برمیدارند و در اطراف خانه و خیابان ها قدم می زنند. منشا این رفتار جلب فرصت های سفر و ماجراجویی، تغییر در سبک و عادات زندگی و خارج شدن از رکود و یکنواختی است.

یونان

در یونان شب سال نو کیکی به نام واسیلوپیتا (Vasilopita) درست می نمایند و در آن یک سکه پنهان شده قرار می دهند. این کیک معمولا در نیمه شب بریده می گردد و کسی که سکه را پیدا کند، خوش شانس ترین فرد آن خانه در سال بعد خواهد بود.

یکی دیگر از آداب استقبال از سال نو، آویختن پیاز بر در خانه است که نمادی از رشد و زندگی نو محسوب می گردد. مردم بعلاوه در این شب شمع روشن می نمایند و دعا می خوانند تا سالی پر از برکت و سلامتی و شادی داشته باشند. یونانیان به بازی های کارتی در شب سال نو نیز علاقه زیادی دارند.

کره جنوبی

در کره جنوبی، مردم شب سال نو را در سواحل یا کوه ها سپری می نمایند تا طلوع اولین خورشید سال نو را ببینند. این آیین به عنوان نمادی از آغاز دوباره و جذب خیر و خوبی محسوب می گردد. خوردن غذای سنتی به نام دوکبوکی (Tteokbokki) یا کیک برنجی تند نیز یکی دیگر از رسوم رایج است. این سوپ که با کیک برنج تهیه می گردد، نشان دهنده رشد و افزایش عمر است.

هندوستان

در هند، سال نو بر اساس تقویم های مختلف منطقه ای جشن گرفته می گردد. در استان های شمالی، این شب با برپایی مهمانی ها و آتش بازی های بزرگ همراه است. در جنوب مردم به معابد می روند و دعا می نمایند تا سال نو را با برکت آغاز نمایند. در بخش هایی از هند، جشن دیوالی با سال نو هم زمان است. مردم خانه هایشان را با چراغ های روغنی تزیین نموده و خوراکی های شیرین تهیه می نمایند. یکی دیگر از سنت های هندیان در این مناسبت، عبادت است. این عمل که پوجا (puja) نام دارد با هدف درخواست سعادت برای سال پیش رو برگزار می گردد.

دانمارک

در دانمارک شکستن بشقاب های قدیمی مقابل درب خانه دوستان و آشنایان یکی از رسوم سنتی شب سال نو است. دانمارکی ها معتقدند که این کار نماد تقویت دوستی و روابط اجتماعی است. هرچه بشقاب های شکسته شده بیشتری جلوی در خانه باشد، اعضای آن خانه دوستان بیشتر و روابط اجتماعی قوی تری در سال آینده خواهند داشت.

این سنت منحصربه فرد به ویژه برای بچه ها و جوانان بسیار مجذوب کننده و مفرح است؛ زیرا با شادی و خنده و سروصدا و جشن و پایکوبی برگزار می گردد؛ البته جمع آوری تکه بشقاب های شکسته در اولین روز از سال نو هم بخشی از ماجرا است که تداعی گر اهمیت تمیزی و آغازی دوباره است.

آیا تجربه سفر به سایر کشورها در شب سال نو میلادی را داشته اید؟ به نظر شما آداب و رسوم کدام یک از کشورها جالب تر است؟ شما نیز می توانید دانسته ها و تجربه های خود را با ما و دیگر کاربران وبلاگ کلاس 6 به اشتراک بگذارید.

پرسش های متداول

جشن سال نو در چه تاریخی برگزار می گردد؟

جشن سال نو میلادی، طبق تقویم گریگوری، در سرانجام روز 31 دسامبر و ابتدای روز یکم ژانویه برگزار می گردد.

آداب جشن سال نو میلادی در کشورهای مختلف جهان چگونه است؟

خوردن 12 دانه انگور در اسپانیا، خوردن عدس در ایتالیا، رفتن به ساحل با لباس سفید در برزیل، ریختن سرب در آلمان، 108 بار نواختن ناقوس در ژاپن، خوردن کیک واسیلوپیتا در یونان و... از آداب جشن سال نو میلادی در کشورهای مختلف جهان هستند.

منبع: کجارو / charbzaban.com / بیتوته / banimode.com / irannippon.blogfa.com / ایوار

به "آداب و رسوم جشن سال نو در کشورهای مختلف؛ از اوشوگاتسوی ژاپن تا واسیلوپیتای یونان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آداب و رسوم جشن سال نو در کشورهای مختلف؛ از اوشوگاتسوی ژاپن تا واسیلوپیتای یونان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید