اهدای پلاسما؛ اهدای زندگی
به گزارش وبلاگ کلاس 6، مسائل و دغدغه ها جزو جدایی ناپذیر زندگی هستند اما در کنار دغدغه های عادی زندگی که همه ما به نوعی درگیر آن هستیم بعضی افراد با بیماریهای خاصی دست و پنجه نرم می نمایند که ادامه زندگی آنها به مصرف داروهای مشتق از پلاسما بستگی دارد.

وبلاگ کلاس 6- فتانه احدی- کرج: این داروها به وسیله پلاسمایی که افراد سالم اهدا می نمایند در فرآیندی به نام پلاسما فرزیس تامین می گردد.با واژه و عمل اهدای خون همه آشنا هستند اما در خصوص اهدای پلاسما کمتر افرادی اطلاعات و آگاهی لازم را دارند در حالی که اگر از ماهیت و اهمیت این کار در زندگی بعضی افراد جامعه آگاه شوند بدون شک برای اهدای پلاسما نیز مانند اهدای خون اقدام خواهند کرد.
پلاسمای اهدا شده برای تهیه داروهای خاص به مراکز پالایش نماینده پلاسما ارسال شده و از آن داروهای ارزشمندی مانند فاکتورهای انعقادی 8 و 9 برای درمان بیماری های هموفیلی ای و بی، بیماران سرطانی، کسانی که دچار سوختگی شدید می شوند و همچنین افرادی که در اثر تصادف یا حادثه ای دچار خونریزی شدید می شوند تهیه می گردد.
متاسفانه با وجود آمار نسبتا بالای تصادفات و حوادثی که در جامعه و همچنین در البرز داریم احتیاج به اهدای پلاسما نیز مانند اهدای خون همیشگی است.
- نظر اهدانمایندگان
جوانی که برای اهدای پلاسما به مرکز انتقال خون البرز مراجعه نموده می گوید: برای اهدای پلاسما بیشتر از هرچیز بچه های سرطانی در نظرش اهمیت دارند.
یاشار کاوه ای که 26 سال دارد می افزاید: از سالها قبل برای اهدای خون مراجعه می کردم اما با آگاهی از این که پلاسما چه کاربری دارد تصمیم به اهدای پلاسما گرفتم. این کار انجام وظیفه در قبال انسان هایی که در شرایط سخت و بیماری به ما احتیاج دارند است و البته نتیجه دیگر این کار نیز احساس آرامشی است که برای خود ما دارد.
جوان دیگری که برای اهدای پلاسما در این مرکز انتقال خون حضور دارد می گوید: با اطلاع از این که اهدای پلاسما برای بیماران سرطانی و هموفیلی احتیاج است تصمیم به اهدا گرفتم.
محسن کمال زارع که کارشناس ارشد شیمی تجزیه است می گوید: در اهدای پلاسما زمان بیشتری نسبت به اهدای خون باید صرف کرد اما با درنظر دریافت نتیجه این کار و این که زندگی و جان افرادی بسته به این امر دارد، این کار ارزش دارد.
- کاهش واردات
مدیر کل انتقال خون البرز اظهار می نماید: در جهان ماده اولیه داروها یا گیاهی است یا از فعل و انفعالات شیمیایی تهیه می گردد و بعضی از آنها هم از پلاسما تهیه می گردد که در اصطلاح به آنها بیودارو گفته می گردد که ریشه حیاتی دارد.
محمدرضا مهدی زاده می گوید: پلاسمایی که مردم اهدا می نمایند در شرکت های داروسازی به دارو تبدیل می گردد و در اختیار بیماران قرار می گیرد. با توجه به این که این داروها خیلی گران و ارزشمند است وچون ماده اصلی آن اهدایی است با قیمت مناسب تر و راحت تر در اختیار بیمار قرار می گیرد که به نفع بیماران است.
وی می افزاید: اگراهدای پلاسما در حد مناسب و کافی استقبال نداشته باشد باید با هزینه گزاف وارد گردد. در نتیجه اهدا پلاسما هم دراقتصاد و ارز کشور تاثیر دارد و هم بیمار با هزینه مناسب تر می تواند داروی خود را تهیه کند.
- پلاسما چیست؟
مدیرکل انتقال خون البرز می گوید: خون موجود در رگ هر انسانی از یک سری سلول وهمچنین مایعی که این سلولها در آن شناورند تشکیل شده است که این سلول ها شامل گلبول های سفید، گلبول های قرمزو پلاکت است و بخش مایع خون پلاسما نامیده می گردد.
مهدی زاده با اشاره به اینکه درسازمان انتقال خون دونوع پلاسما وجود دارد می گوید: یک نوع پلاسمای بازیافتی است که در این روش از خون اهدا شده در فرآیند جداسازی پلاسما، گلبول قرمز و پلاکت از خون جدا می گردد و روش دیگر که تاکید انتقال خون روی پلاسما فرزیس است.
وی با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته جهان بیش از 50 درصد اهدانمایندگان پلاسمافرزیس بانوان هستند اظهار می نماید: انجام پلاسما فرزیس برای خانم ها هیچ عوارضی ندارد ونسبت به اهدای خون بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد. بعضی از خانم ها که دچار کم خونی هستند میزان گلبول های قرمز آنها کمتر از آقایان است درحالیکه اهدای پلاسما باعث کاهش گلبول های قرمز نمی گردد.
- کاربرد پلاسما
مدیرکل انتقال خون البرز در بیان کاربرد پلاسما می گوید: پلاسمای بازیافتی که از خون اهدایی جدا می گردد، در بیمارستان ها به بیماران هموفیلی یا بیمارانی که دچار سوختگی شدید یا کسانی که دچار خونریزی های شدید شده اند تزریق می گردد چرا که فقط گلبول قرمز نمی توان تزریق کرد و باید پلاسمای هم گروه خون هم به آنها تزریق گردد.
مهدی زاده می افزاید: پلاسمایی که از پلاسما فرزیس جدا می گردد برای تهیه داروها مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال بیماران هموفیلی نوع آ باید فاکتور 8 و هموفیلی نوع بی باید فاکتور 9 را دریافت نمایند.
- نبود شناخت کافی از اهدای پلاسما
وی اظهار می نماید: فرآیند پلاسما فرزیس در استان مدت کوتاهی است راه اندازی شده و هنوزاهدای پلاسما و پلاسمافرزیس برای مردم فرهنگ سازی نشده ومردم شناخت و استقبال چندانی از این موضوع ندارند. البته اهدانمایندگان مستمرخون که با این فرآیند آشنا شده اند اکنون در زمینه اهدای پلاسما هم فعال هستند.
مدیرکل انتقال خون استان با تاکید بر نقش حیاتی پلاسما در روند درمان بیماران وتولید دارو در کشورمی گوید: احتیاج است که با آگاهی مردم و حمایت آنها در این زمینه مانند بحث اهدای خون به حد مطلوب برسیم.
- احتیاج در فصل سرد
مدیر روابط عمومی اداره کل انتقال خون البرز اظهار می نماید: در ماه های سرد سال یا در شرایطی خاص به دلیل مشغله مردم با اُفت مراجعه اهدانمایندگان خون، ذخایر خونی و یا پلاسما کاهش پیدا می نماید. به دلیل اینکه البرز علاوه بر تامین خون مورد احتیاج استان مشخص تهران هم است، همواره باید ذخایر خونی داشته باشیم تا در صورت بروز حوادث غیر مترقبه کمبودی نداشته باشیم.
افسانه مهینی می گوید: با توجه به این که همواره جراحی ها، زایمان، حوادث و در نتیجه احتیاج به خون و پلاسما وجود دارد و علاوه بر آن بعضی بیماری ها مانند سرطان، تالاسمی و هموفیلی همه روزه به خون و فرآورده های آن احتیاج دارند در نتیجه خلا اهدای خون توسط اهدانمایندگان تاثیر مستقیمی بر شرایط بیماران دارد.
وی با بیان این که همه مراکز انتقال خون استان همه روزه آماده پذیرش اهدانمایندگان برای اهدای خون هستند می افزاید: اهدای پلاسما در 2 مرکز (اداره کل انتقال خون استان و همچنین مرکز خون مهربانو در خیابان رجایی، خیابان داریوش نبش کوچه آریا) انجام می گردد.
منبع: همشهری آنلاین