ماجرای کتابی که دیده نشد!
به گزارش وبلاگ کلاس 6، خبرنگاران ؛ سید آیت حسینی ـ در این متن درباره سرنوشت کتاب خودم می نویسم که به خاطر انتشار همزمان چند ترجمه مختلف از کتابی دیگر که عنوانی شبیه به عنوان کتاب من داشت، به حاشیه رفت و دیده نشد.

در دوران دانشجویی با اصطلاح های وابی و سابی در هنر و زیبایی شناسی ژاپنی آشنا شدم. شرح معنای این اصطلاحات آسان نیست؛ اما به طور ساده و خلاصه روی هم به معنای کشف زیبایی در سادگی و تنهایی و اندوه و پیری و دلتنگی است. این دیدگاه تقریباً در تمام هنرهای سنتی ژاپن حضور دارد.
در سال 92 کتاب لئونارد کورن آمریکایی درباره وابی سابی را پیدا کردم و خواندم. کتابی کوچک در 90 صفحه که به زبان ساده مفهوم وابی و سابی را به هنرمندان و دیزاینرها معرفی می کرد. اول مطمئن شدم که کتاب به فارسی ترجمه نشده و در ایران شناخته شده نیست، بعد ترجمه آن را آغاز کردم.
در خلال کار، به اقتضای کارِ ترجمه به منابع ژاپنی زبان مراجعه می کردم تا خودم درک بهتری از موضوع داشته باشم. کم کم فهمیدم کتاب کورن بیش از میزان ساده و غیرجامع است و به موضوعاتی مثل خاستگاه این تفکر، رابطه اش با بودیسم و تأثیرش بر هنرهای مختلف ژاپنی چندان نمی پردازد.
ترجمه را کنار گذاشتم و آغاز کردم به تهیه و خواندن منابع مختلف ژاپنی و انگلیسی درباره وابی و سابی و هنر و زیبایی شناسی ژاپنی و یادداشت برداری از آن ها که سه سال تمام طول کشید. سه سال بعد کتاب خودم را در 244 صفحه نوشتم و نشر پرنده منتشرش کرد.
وقتی کتاب عایدی، تقریباً همزمان با آن سه ترجمه مختلف از کتاب کورن هم منتشر شد (نشر مشکی، نشر نظر و نشر فکر نو).
همواره وقتی کتابی به فارسی درباره ژاپن منتشر می گردد، بی میزان خرسند می شوم و با اینکه هیچ یک از ترجمه ها را ندیده ام، کتاب کورن کتاب بسیار خوبی است.
ولی با انتشار سه ترجمه از کتاب کورن تب وابی سابی در بازار کتاب و فضای مجازی بالاگرفت و باعث شد کتاب من هم به خاطر شباهت عنوان، کتابی تکراری یا یکی دیگر از ترجمه های کتاب کورن تلقی گردد! چند بار که از کتابفروشی ها سراغ کتاب خودم را گرفتم گفتند آن ترجمه تمام شده؛ این یکی را ببر!
خلاصه این که کتاب وابی و سابی: کلیدهایی برای فهم هنر و ادبیات ژاپن با این که به چاپ دوم رسید؛ اما در فضای تبلیغات زده این روزها دیده نشد و به حاشیه رفت و در این دیده نشدن درس های بزرگی بود... پیش گفتار کتاب را اینجا می گردد خواند:
http://wabisabi.ir/?page-id=75
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران